Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği

Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği 

Yükseköğretimde öğrenci hareketliliğine yükseköğretim kurumlarında örgün eğitimde kayıtlı öğrenciler katılabilir. Açık öğretim ve benzeri (uzaktan eğitim) programlarında öğrenim gören öğrenciler faaliyetten yararlanamaz. Öğrenci Hareketliliği 4 şekilde gerçekleştirilebilir; Öğrenim hareketliliği, Staj hareketliliği, Kısa süreli doktora hareketliliği ve Karma hareketlilik. 

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği; Avrupa Birliği’ne üye ülkelerdeki seçkin üniversitelerle imzaladığımız değişim anlaşmaları kapsamında öğrencilerimiz kontenjanlarımız dahilinde, eğitimlerinin 1 yarıyıl ya da 1 yılını yurtdışında geçirebilmektedirler. Ön lisans, lisans ya da yüksek lisans programlarımızda okuyan öğrencilerimiz Erasmus+ programından yararlanabilmektedirler. 

Erasmus+ Staj Hareketliliği; Erasmus+ Staj Hareketliliği, yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin, Avrupa Birliği üyesi bir ülkede bulunan bir şirkette ya da ECHE sahibi bir üniversitede staj faaliyetinde bulunmasıdır. Staj Hareketliliği, öğrencilerin temel ve mesleki bilgi, beceri ve yeterlilik seviyesini yükseltmeyi; yabancı dil yeterliliklerini geliştirmeyi ve sosyal, dilsel ve kültürel çeşitliliğin önemini kavramasını; iş hayatına uluslararası anlamda aktif olarak katılmasını amaçlamaktadır. 

Başvurular Nasıl Yapılır? 

Başvuru tarihleri Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü tarafından öğrencilere duyurulmaktadır.  Belirtilen başvuru tarihlerinde öğrencilerin Turna Başvuru Sisteminden (https://turnaportal.ua.gov.tr/) E-devlet sistemi üzerinden giriş yaparak Online Başvuru Formunu eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir.  Başvuru koşullarını sağlayan öğrenciler Erasmus Dil Sınavına katılır. Başvuru tarihleri için, e-posta duyurularını, üniversitemizin internet sayfası duyurularını takip etmeniz gerekmektedir. 

Başvuru Koşulları ve Seçim Kriterleri 

Öğrenci öğrenim hareketliliğine başvuru yapacağı dönemde üniversitenin ön lisans/lisans programının hazırlık sınıfı hariç en az 1 yarıyıl dönemini tamamlamış olmalıdır. 

Programa başvuracak ön lisans/ lisans öğrencileri için genel not ortalamanın 4’lük sistemde en az 2,20 ve Lisansüstü öğrenciler içinse en az 2,50 olması gerekmektedir. 

Değerlendirme Kriterleri 

Değerlendirmeye konu tüm iş ve işlemler, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yayınlanan ve ilgili Sözleşme Dönemine ait olan Uygulama El Kitabı’nda belirtilen usul ve esaslar uyarınca gerçekleştirilmektedir. 

Ölçüt  

Ağırlıklı Puan  

Akademik başarı düzeyi  

%50 (toplam 100 puan üzerinden)  

Dil seviyesi  

%50 (toplam 100 puan üzerinden)  

Şehit ve gazi çocuklarına* 

+15 puan  

Engelli öğrencilere, engelliliğin belgelenmesi kaydıyla.** 

(Gerekli belgeler Başvuru sırasında sisteme yüklenmeli) 

+10 puan  

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere*** 

+10 puan 

Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma  

+10 puan 

Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan 

afetzede yardımı alanlar 

+10 puan 

Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir**** 

+5 puan 

Aynı proje türü kapsamında daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)****** 

-10 puan  

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma***** 

-10 puan  

Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama  

-10 puan  

İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)*  

-10 puan 

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) 

-5 puan 

Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)  

-5 puan 

* Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir. 

** Önceliklendirme için öğrencinin 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporunu ibraz etmesi gerekir.   

*** Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir. 

****Aşağıdaki faaliyetlerden biri ya da birkaçını deneyimleyen stajlar bu kapsamda sayılır: dijital pazarlama (örn. Sosyal medya yönetimi, web analitiği), dijital grafik, mekanik ve mimari tasarım; uygulama, yazılım ve kod ya da websitesi geliştirme; bilişim sistem ve ağlarının kurulumu, bakımı ve yönetimi, sibergüvenlik, veri analitiği, veri madenciliği ve görselleştirmesi; programlama, robotik ve yapay zekâ eğitimleri. Genel müşteri hizmetleri, talep oluşturma, veri girişi ya da rutin ofis görevleri bu kapsamda sayılmaz.   

*****Tercih edeceği ülkenin vatandaşlığı var ise, başvuru sırasında bilgi vermeyen ve ASİL olarak hak kazanan öğrencinin, vatandaşlık durumu daha sonra ortaya çıkarsa ASİL hakkı elinden alınacaktır.  

****** Tek sefere mahsus olarak uygulanır. Seçildiği takdirde öğrencinin sonraki başvurularında uygulanmaz.  

Ek Puan, öğrenci seçilmediği takdirde sonraki başvurularında da uygulanmaya devam olunur. 

* Öğrenci her iki hareketliliğe birden başvuru yapabilir. Ancak başvuru sırasında ‘Öncelik Dilekçesi’ yüklemesi zorunludur. (Öğrenci -10 puan düşürülmesi istediği hareketliliği belirterek dilekçesi yazması gerekmektedir) 

Elde edilen toplam puana göre öğrenciler sıralanır ve tercih sıraları ile üniversitelerin kontenjan durumuna göre yerleştirilir. Tüm ölçütler dikkate alınarak hesaplanan toplam puanların eşit olması halinde; akademik başarı notu yüksek olan öğrenciye, akademik başarı notunun da eşit olması halinde yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilir. 

İsteyen öğrencilerin maddi destekten (hibe) feragat edebilecektir. Hibe hakkı kazanamayan öğrenciler ise, programdan “0” hibeli olarak faydalanabilirler. 

Erasmus+ Hibe Miktarları 

Öğrencilere yurtdışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurtdışında olmalarından kaynaklanan ilave masraflarına yardımcı olmak üzere hibe verilmektedir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir. 

Ülke grupları 

Misafir Olunacak Ülke 

Aylık Hibe Öğrenim (Avro) 

Aylık Hibe Staj (Avro) 

1. ve 2. Grup Ülkeler 

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Lüksemburg,  Malta,  Norveç, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan 

 

 

 

600 

 

 

750 

3. Grup Ülkeler 

Bulgaristan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya,  Litvanya,  Macaristan, Polonya, Romanya,  

Sırbistan, Türkiye 

 

450 

 

600

Hibesiz Erasmus+ Hareketliliği 

Öğrenciler, sonuçlar açıklandıktan sonra eğer hareketliliğe hibesiz katılmak isterlerse ilgili durumu Uluslararası Ofis Koordinatörlüğüne bildirerek bu hakkı kullanabilirler. Erasmus+ öğrencileri hibeli veya hibesiz seçilmiş olsalar da gidecekleri üniversiteye öğrenim ücreti, kayıt ve sınav ücreti veya kütüphane kullanım ücreti ödemezler. 

İçerme Desteği 

Erasmus+ Programı, özel ihtiyaç sahibi kesimin programa katılımını teşvik etmektedir. Özel ihtiyacı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel Katılımcıdır. Erasmus+ içerme desteği talepler, İçerme Desteğine niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması, kanıtlayıcı belgelerin eklenmesi (örneğin İçerme Desteği engelliliğe ilişkinse, engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri ihtiva eden doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi, kronik hastalıklar için doktor raporu) gerekir. Öğrenci ilgili belgeleri başvuru esnasından başvuru sistemine yüklemelidir. Başvuru sonrasında ilgili belgeler değerlendirmeye alınacaktır. 

Deneyiminizi Bizimle Paylaşabilirsiniz! 

Erasmus+ hareketliliğiniz sırasında edindiğiniz deneyimle ilgili yazı, fotoğraf veya video paylaşmak isterseniz erasmus@galata.edu.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.

BAŞVURU YAP
WHATSAPP